1. Open,dicht,open,dicht
Een mens knippert gemiddeld 10.000 keer met zijn ogen!
Vrouwen knipperen gemiddeld twee keer zo vaak met hun ogen als mannen. Dit komt omdat vrouwen sterker reageren op prikkels in hun omgeving.
Met je ogen open niesen is on-moge-lijk! De zenuwen van ons nies- en oogreflex liggen zo dicht bij elkaar dat ze met elkaar zijn verbonden.
2. Kleurrijke feitjes
Slechts 2,2% van de totale wereldbevolking heeft blauwe ogen!
Blanke baby’s worden vaak geboren met blauwe ogen, maar kunnen in de eerste maanden nog veranderen in groen of bruin.
Iedereen is bij de geboorte kleurenblind. Pas rond de vier maanden leren we de correcte kleuren zien. Behalve 8% van de mannelijke wereldbevolking, want die blijven kleurenblind!
Oogkleur is erfelijk. Bruin is de meest dominante kleur. Daarom heeft het overgrote deel van de wereldbevolking ook bruine ogen!

3. Het zwarte gat
Ons pupil is de opening in het midden van de iris. Het ‘zwarte gat’.
Kinderen hebben wijdere pupillen dan volwassenen.
Niet alleen de hoeveelheid licht bepaald de wijdte van de pupil. Ook onze emoties zijn van invloed.
Iemand die je met vergrote pupillen aankijkt, vindt je waarschijnlijk dan ook best aardig!
4. UV, weg er mee
We vinden het heel normaal om ons in te smeren met zonnebrandcrème ter bescherming van de huid tegen schadelijke UV-straling.
Wat veel mensen daarentegen vergeten is om een goede zonnebril aan te schaffen ter bescherming van hun ogen tegen schadelijke UV-straling. In Nederland alleen al spreken we jaarlijks van zo’n 7.000 ‘slachtoffers van de zon’.
Zéker als je binnenkort op wintersport gaat, is het aan te raden om een goede zonnebril aan te schaffen met een hoge UV-bescherming. De UV-straling in de bergen is namelijk 10(!!) keer zo hoog als in Nederland.
Gepolariseerde glazen filteren bovendien de felle schitteringen, waardoor je ongestoord van de piste af kunt schieten!
